Китайският производител Great Wall ще използва откриващото се утре автомобилно изложение в Ченду, за да представи няколко свои нови модели. Сред тях е и автомобил в ретро-стил, който ще се появи под марката Wey, предава Automedia.

Всъщност, този стил беше наложен в компанията след привличането на британеца Фил Симънс. През 2018 година той напусна като главен дизайнер на екстериора в Land Rover и замина за Китай, където стана шеф-дизайнер на марката Haval. След това под негово ръководство преминаха и други компании на Great Wall.

Засега увлечението по тези автомобил засега се ограничава единствено с концептуални модели. Преди година беше представен седана Great Wall Chaopai, а през тази пролет - скандалния модел Ora Punk Cat, който е в стила на класическия VW Beetle.

Новата концепция е с марката Wey, която компанията използва за своите най-модерни и най-скъпи кросоувъри. Тя е в неокласическия стил от 40-те години на миналия век, като в дизайна се смесват елементи от американски и европейски модели. Машината има светодиодна оптика, а в салона са поставени 3 екрана на предния панел.

Непропорционално широкият и масивен за автомобили от 4-те години капак е следствие на унификацията със серийните кросоувъри Wey, които имат напречно разположение на двигателя и предно предаване. Освен това, Retro SUV, както е името на този модел, не е макет или електромобил, а напълно действащ автомобил с хибридно задвижване. Шансовете му за поява в серийно производство са минимални.