Преди около месец руският производител АвтоВАЗ разкри подробности за следващото поколение на всъдехода си Niva, което ще се появи през 2024 година. То ще получи нова платформа и модерни технологии, но ще запази духа на оригиналния руски модел, предава Automedia.

Преминавайки на платформа на Renault, новата генерация на Niva остава без дизелов двигател. Това вероятно накара руският YouTube-канал "ПриветТачка" да представи един необикновен автомобил, който е изграден на базата на оригиналната Niva във версията Bronto, но е оборудван с турбодизел на BMW - по-точно N47.

В случая руският всъдеход е получил 2,0-литров мотор с 250 к.с., което означава, че това е най-мощната Niva на света. За да бъде поставен мотор, автомобилът е претърпял редица модификации. Увеличено е пространството за блока на двигателя, а повечето елементи на окачването са подменени с по-здрави.

Освен това, механичното предаване на мощността се разпределя на четирите колела чрез автоматична скоростна кутия от BMW 3-Series. Естествено, това няма да позволи на тази Niva да се конкурира с кросоувърите на BMW, но според данните, предоставени от видеото, малкият автомобил 4x4 ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,0 секунди, което си е впечатляващо постижение.

Освен двигателя и трансмисията, информационно-развлекателната система и двузоновият климатик също са заимствани от BMW. Руският всъдеход е получил и нови 20-цолови джанти с шипове.