Rocks-e запълва празнината между скутер и лек автомобил.
Opel показа компактен електромобил, който реализира концепцията за устойчива градска мобилност, или SUM (Sustainable Urban Mobility). Новият Opel Rocks-e идва в отговор на съвременните изисквания към автомобилите – икономични, удобни за градско шофиране, без вредни емисии с прогресивен и изчистен дизайн, предава technews.bg.

Напълно електрическият автомобил е двуместен, с дължина 2,41 м, ширина 1,39 м (без външни огледала) и тежи само 471 килограма (вкл. батерията), което означава, че официално е класифициран като леко моторно превозно средство.

Началната цена за новия Rocks-e в Германия ще бъде по-ниска, в сравнение с този за малка кола, а месечните разходи за лизинг ще бъдат подобни на тези за разход за местен обществен транспорт, казват от компанията.

Rocks-e ще може да се управлява от младежи на възраст от 15 години с шофьорска книжка АМ. Моделът ще стане достъпен за поръчка онлайн или директно при избрани дилъри на Opel от есента на тази година в Германия, а на останалите пазари – през 2022 г.

„Нашият SUM се захранва само с електричество и цената е несравнима. Rocks-e дава възможност за интелигентна и функционална електрическа мобилност за всеки и ще привлече голямо внимание”, заяви ръководителят на продажбите и маркетинга на Opel Стивън Норман.

В Германия на тийнейджъри навършили 15 г. е позволено да шофират с шофьорска книжка клас AM. Това е валидно от 2021 г. и се прилага в цялата страна. По този начин се подкрепят нуждите от мобилност на младите хора, особено за делнични нужди каквито са пътя до училище или мястото на обучение.

Rocks-e има пробег до 75 км с едно зареждане, който може да бъде изминат със скорост до 45 км/ч. Батерията от 5,5 kWh може да се презареди напълно за около 3,5 часа от всеки стандартен домакински контакт с помощта на придружаващия кабел с дължина 3 метра. Opel предлага и адаптер за зареждане на обществена станция.

Колата демонстрира новото лице на марката Opel Vizor, включително LED фарове и индикатори. Вратите от двете страни се отварят в противоположни посоки – тази на пътника се отваря напред, докато вратата на водача се завърта назад в обратната посока.

Двете седалки в купето са разположени една спрямо друга, така че пътникът отпред да има удобно място за краката, а водачът да може да премести седалката си по дължина. Мястото за глава е достатъчно дори за хора с височина над 1,90 м.

Освен това, въпреки компактните си размери, новият Rocks-e предлага обем на багажа до 63 литра в мястото за крака на пътниците, плюс интелигентна кука за чанта за пазаруване с размер XXL.

Кокпитът отговаря на изискванията на съвременното младо поколение: ясен и фокусиран върху най-важното – дисплеят показва скоростта, режима на шофиране, състоянието на зареждане на батерията, оставащия обхват и пробег с един поглед.

Практическите детайли включват държач за смартфон, разположен на централната конзола, както и услугите на приложението „myOpel”. Панорамен стъклен покрив, който е необичаен за превозно средство в тази ценова категория, осигурява лека, приятна атмосфера в интериора.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Opel


Нови автомобили