GM обяви, че изтегля от пазара всички Chevrolet Bolt, които са произведени някога – включително новите модели електрически помощни превозни средства. Причината е в опасенията, че е налице производствен дефект в батериите, който може да причини пожар, предава technews.bg.

Част от електромобилите Bolt за първи път бяха изтеглени от пазара през ноември, след като пет коли се запалиха, без да са имали участие в каквото и да е произшествие на пътя. След допълнително проучване на проблема Chevy изтегли от пазара още една партида – през юли.

Проблемът бе проследен и отведе компанията до два производствени дефекта в батериите, които могат да възникнат едновременно. Дефектите – скъсана анодна пластина и сгънат сепаратор – създават условия, които биха могли да доведат до късо съединение в засегнатите клетки. Досега компанията е идентифицирала 10 пожара, които включват дефектни батерии.

Това трето и последно изтегляне включва 73 000 коли, произведени в периода 2019-2022 г., текущата моделна година. Така общият брой на изтеглените от пазара коли ще достигне близо 142 000 автомобила.

GM изчислява, че първоначалното изтегляне ще струва 800 милиона долара , но очаква с последните стъпки да добави 1 милиард долара към общата „сметка”, съобщи Arstechnica.

За да отстрани проблема, автомобилният производител ще смени батериите на превозните средства. Това е скъпа и трудоемка процедура, която ще отнеме известно време.

Докато резервните батерии не станат готови и се насрочат датите за сервизиране, GM препоръчва на собствениците на Bolt да паркират автомобилите си на открито и да ограничат зареждането на батерията до не повече от 90 процента. Компанията също така препоръчва да не се допуска прогнозният пробег да спадне под 100 км.