Нов Volkswagen ID.3 изгоря напълно в Грьонинген (Холандия) само минути, след като беше откачен от кабела за зареждане, показва видеозапис, публикуван от Meterniews.

Инцидентът е станал сутринта в събота (14 август). Собственичката на колата откача кабела за зареждане от станцията и качва детето си в електрическия автомобил, когато забелязва дим, който излиза от колата. Жената бързо извежда детето си и се отдалечава на безопасно разстояние, преди да извика спасителните служби, предава Automedia.

Екипът на пожарната пристига бързо на мястото, но огънят вече се е разпространил много бързо и няма как да бъде потушен, преди колата да е напълно унищожена. Пострадал е и електрически Nissan LEAF, който е паркиран зад пламналия ID.3.

Причините за пожара са неизвестни, но е факт, че подобни инциденти с електрически превозни средства зачестяват напоследък. General Motors, например, наскоро обяви, че ще замени акумулаторните модули в Chevrolet Bolt заради пожари. На свой ред, Hyundai също се сблъска с проблеми при електрическата версия на Kona.

Засега не е известно за други случаи с ID.3 или с останалите модели на ток на VW Group. Електрическият хечбек е базиран на платформата MEB, която е в основата на ID.4, Cupra Born и Skoda Enyaq iV. И ако проблемът се дължи на грешка в конструкция, това ще струва доста на германския автомобилен производител.