Федералната пътна агенция на САЩ започва официално разследване на системата за автопилот на "самоуправляемите" автомобили на Tesla. Националната администрация по безопасност на движението по магистралите (NHTSA) заяви, че предприема този ход след 11 катастрофи на Tesla от 2018 г. с участието на аварийни автомобили, предава technews.bg.

Разследването ще обхване приблизително 765 000 автомобила Tesla, произведени от 2014 г. насам. Това включва моделите Y, X, S и 3 – накратко това е цялата настояща гама на производителя, съобщи BBC.

Агенцията е загрижена преди всичко от очевидната неспособност на колите на Tesla да реагират адекватно на спрените на пътя превозни средства – по-специално аварийните превозни средства, които присъстват на инцидент.

Сред списъка на случаите има такъв, в който Tesla „разорала” задната част на паркирана пожарна кола. Разглежда се също инцидент, в който е ударена паркирана полицейска кола.

NHTSA заяви, че открива предварителното си разследване на „технологиите и методите, използвани за наблюдение, подпомагане и прилагане на ангажимента на водача”, докато използва функцията за автопилот.

В аргументацията се казва, че в 11-те катастрофи, предизвикали разследването, непосредствено преди съответните сблъсъци е била активна система за автопилот или система за „круизно” движение.

Автопилотът на Tesla отдавна бе подложен на критики, защото системата е подвеждаща: тя не управлява автоматично колата и шофьорите са длъжни да поддържат контрола и да са нащрек през цялото време.

Немалко потребители обаче са злоупотребявали със системата в един или друг момент. Известни са случаи, когато водачът снема вниманието си от пътя, за да чете нещо в телефона си. Има и случаи, когато водачът се е изтеглил на съседна седалка, оставяйки автомобила без шофьор зад волана.