Тази година се навършват 50 години от премиерата на прототипа Lamborghini Countach на автомобилното изложение в Женева. Компанията от Сант'Агата Болонезе няма как да пропусне подобно събитие, дори напротив – ще го отбележи подобаващо, предава Automedia.

Италианският производител ще представи по време на стартиращото на 15 август дизайнерско изложение в Пебъл Бийч нова суперкола, като показа нейното първо изображение, на което тя все още е покрита. В интернет-пространството се появи и още една снимка на машината, на която се виждат решетката за всмукване на въздух отзад и капачката на резервоара за гориво.

Прототипът е наречен Countach LPI 800-4, като е изграден на базата на хибрида Sian. Буквено-цифровият индекс в името се дешифрира, както следва: LPI - Longitudinale Posteriore Ibrido, или хибрид със задно надлъжно разположение на двигателя, 800 – мощност на задвижващата система, 4 – задвижване на четирите колела.

Според информациите, суперавтомобилът ще бъде базиран на Sian FKP 37, тоест новият Countach ще получи комбинация от 6,5-литров атмосферен V12 с мощност 785 к.с. и 720 Нм, електромотор с 34 к.с. и суперкондензатор, вграден в 7-степенната роботизирана скоростна кутия, който който е по-лек и по-мощен от традиционните източници на енергия.

Електрическата добавка на двигателя ще му помага при ускорение до 130 км/ч и ще компенсира пропуските в сцеплението при смяна на предавките, ката така колата ще е по-бърза с 10%. Комбинираната мощност на задвижващата система ще осигури 819 к.с. и 758 Нм въртящ момент.