Обикновено, полицейските органи почти винаги са на лов за превишена скорост. По пътищата е пълно с явни и скрити радари и камери, които зорко следят да не карате по-бързо отколкото позволяват пътните знаци. Често има кампании, окуражаващи водачите да спазват пътните знаци и да не карат с превишена скорост. Е, в Нидерландия се случва точно обратното. Може да звучи невероятно, но е факт, предава факти.бг.

Нова кампания насърчава водачите да карат… по-бързо. Това, обаче, не се отнася за цялата държава, а по-конкретно за едно шосе – пътят N34 който пресича региона Дренте, в североизточната част на страната. Там, ограничението е 100 км/ч, но водачите го игнорират и обикновено шофират с не повече от 50 – 60 км/ч.

Защо това е проблем? Ситуацията на този път се счита за опасна, тъй като има водачи, каращи с максимално разрешената скорост и те често изпреварват „влачещите се”. Разликата в скоростта между бързите и бавните возила е прекалено голяма и трудно могат да се вземат критични решения в последния момент. Което може да доведе (и е водило) до опасни инциденти. В допълнение, има и проблем с автомобили, които навлизат в шосето прекалено бавно и са причина за внезапни намалявания и спирания.

За да се решат такива проблеми, би било по-лесно да се намали ограничението на скоростта, но нидерландските власти се противопоставят на тази идея. Според институциите „по-ниската скорост не е подходяща за характера на пътя”.

Затова в социалните медии и на място тръгва кампания, която да окуражава водачите да „дават газ”. И ще има разположени повече полицейски патрули, които би трябвало да респектират водачите да ускоряват. Макар че обикновено става точно обратното…