Tuatara никога не е постигала 500 км/ч, казва компанията в извинително прессъобщение
SSC North America официално призна, че нейният хиперавтомобил Tuatara никога не е подобрявал световния рекорд за скорост. Компанията разбуни духовете в автомобилния свят миналата есен, като обяви, че Tuatara e направила успешен опит да счупи рекорда, като в едната посока е достигната скорост от 301.07 мили в час (или 484,53 км/ч), а в другата - 331,35 мили или 532,93 км/ч, предава Automedia.

Сумарният резултат на двата пробега бе обявен като средна максимална скорост от 508,73 км/ч (316,11 мили в час), но не след дълго мнозина, гледали видеото от рекорда, започнаха да отбелязват различни несъответствия в кадрите, поставяйки под съмнение рекорда на американската компания. От SSC настояха, че постижението е потвърдено от Dewetron, но после компанията, произвеждаща измервателно оборудване, категорично отрече да е свързана по някакъв начин с опита.

Накрая SSC отново изкара Tuatara на пътя, за да се опита да постави рекорд отново. При втория опит, резултатите бяха малко по-лоши отпреди, като суперколата постигна средна максимална скорост от 455,2 км/ч (282,9 мили/ч), след като в едната посока достигна 450,1 км/ч (279,7 мили), а в другата - 460,4 км/ч (286,1 мили).

В поста на SSC се заявява: "Официално признаваме, че не успяхме да достигнем първоначално обявената скорост от 331 мили в час, нито дори 301 мили в час през октомври 2020 година". Компанията заявява, че "съжалява дълбоко" за неспособността на хиперколата си да вдигне 300 мили в час, но ще се постарае да постигне тази цел "прозрачно, официално и без съмнения" с още един опит.

Всъщност, този бъдещ нов опит трябваше да е вече факт, но плановете на ShelbySuperCars бяха провалени през месец май, заради катастрофа на автовоз, който превозваше суперколата Tuatara към трасето за извършване на опит за нов рекорд. Шефът на фирмата Джееръд Шелби заяви, че SSC "се възстановява от този инцидент и се подготвя да направи нов опит за постигане на скорост от 300 мили в час".

Докато от SSC се подготвят за нов рекорд, Hennessey и Koenigsegg явно също се готвят за подобни скорости със своите Venom F5 и Jesko Absolut. От Bugatti пък заявиха, че вече спират с опитите за рекорди, след като постигнаха скорост от 304 мили в час (489,24 км/ч) със Chiron Super Sport 300+. Вярно е, че френската марка направи постижението си в еднократен опит, а не според стандартите, изискващи две минавания, но това се е строило повече от достатъчно за компанията.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили