Италианският производител Alfa Romeo разкри подробности за втория кросоувър в гамата си – Tonale, чиято премиера е насрочена за началото на 2022 година, а продажбите му ще стартират през лятото, предава Automedia.

Моделът ще получи хибридно задвижване, като ще може да се зарежда от електропреносната мрежа. Именно хибридната система стана причина за отлагането на премиерата на автомобила, тъй като трябваше да бъде преработена и настройвана отново, а това изисква време.

Информацията, че Tonale ще бъде plug-in хибрид беше потвърдена от изпълнителния директор на Alfa Romeo - Жан-Филип Импарато, по време на среща с доставчици и с ръководството на италианския завод на марката. Засега компанията сглобява там хибридна модификация на модела Panda, но догодина кросоувърът Tonale ще бъде пуснат на конвейера.

Кросовоурът ще бъде изграден на платформата, позната от Jeep Compass. Това означава, че италианският модел ще получи и задвижващата система от американския Compass 4xe. Тя се състои от 1,3-литров турбо-двигател и електрически мотор, монтиран на задната ос. При Compass 4xe двата агрегата произвеждат общо 190 или 240 к.с. Електромоторът захранва батерия с капацитет 11,4 кВт/ч, чийто заряд е достатъчен за 49 километра при движение с една електрическа тяга.

Все още няма информация за цената на бъдещия кросоувър на Alfa Romep, но той със сигурност ще бъде по-евтин от Stelvio, чиито цени стартират от 49 500 евро.