Експертите от изданието Cars.com всяка година присъждат званието „Най-американски автомобил“, като за него могат да спорят всички модели, при чието производство се използват предимно технологии и компоненти, произведени в САЩ, предава Automedia.

През тази година титлата отива при Tesla Model 3, която за първи път оглавява класацията. Нещо повече – досега винаги първото място в този патриотичен рейтинг е печелено от автомобил с двигател с вътрешно горене.

Второто място е за култовия спортен модел Ford Mustang, а на трето се нарежда електрическият кросоувър Tesla Model Y. В първата петица попадат още Jeep Cherokee и Chevrolet Corvette. След тях се нареждат четири автомобила на Honda, а последен в Топ 10 е пикапът Toyota Tundra.

Това, което прави впечатление е, че в първите 10 не попада Ford F-150. От десетилетия пикапът е най-продаваният автомобил на пазара в САЩ, но въпреки това експертите от Cars.com не са го поставили в първата десетка на класацията.

При марките най-висока локализация на технологии и допълнително оборудване има концернът General Motors. От общо 90 модела в класацията,19 се произвеждат и продават под бранда GM. Второто място е за Honda, следвана от Toyota и Ford.

Любопитното е, че повечето американци - 79%, при покупката на автомобил взимат под сериозно внимание, дали неговото производство помага на икономиката на страната. Още 29% са категорични, че не е патриотично да се купува кола, която е произведена извън пределите на САЩ.