Германската организация Dekra проведе краш-тест на 18-годишен Hyundai Getz с пробег 270 000 км. Експертите решиха да проверят надеждността на автомобила, като оцениха работата на системите за безопасност, а именно – на предпазните колани и въздушните възглавници, предава Automedia.

За целта беше инсцениран челен удар с неподвижно препятствие със скорост 50 км/ч, като резултатът не беше никак лош. Само 17 милисекунди след удар сработиха предпазните колани, а след още 2 се отвориха и фронталните еърбегове. Всички системи се задействаха за 37,9 милисекунди, което е отлично постижение. За сравнение, човек мига със скорост 100 милисекунди.

Специалистите от Dekra похвалиха качеството на сглобката и здравината на стария Getz. В резултат от удара в неподвижния обект каросерията се деформира сериозно, но вратите бяха отворени без проблеми, а педалите и предните стойки си останаха цели.

Трябва да се отчете, че съвременните автомобили значително превъзхождат като тегло бюджетните модели, произвеждани преди 20 години, така че сравнението между тях е доста трудно. Въпреки това, някои организации го правят, като почти винаги победител е новата кола.