През миналата седмица стана ясно, че Audi ще прекрати разработката на двигатели с вътрешно горене след 2026 година. Сега германското издание Handelsblatt разкрива подробности за това, как компанията ще премине изцяло на електромобили и кой ще е последният модел с конвенционално задвижване, предава Automedia.

Производителят от Инголщад вече започва да свива гамата си от модели с двигателите с вътрешно горене. Първият засегнат автомобил е суперминито A1, което няма да получи директен заместник, тъй като в гамата на VW Group има достатъчно такива автомобили – VW Polo, Seat Ibiza и Skoda Fabia.

На среща с топ-мениджъри преди дни шефът на Audi Маркус Дюйсман е обявил, че следващите поколения на A3, A4, A5 и A6 ще преминат изцяло на електрическо задвижване. Те ще бъдат последвани от A7 и A8, както и от SUV-гамата на марката. Последният модел, който ще получи двигател с вътрешното горене, е следващото поколение на Q8 (на снимките).

Най-големият SUV на компанията ще смени генерациите през 2026 година и ще се произвежда до 2032 година. Тогава ще се осъществи и пълният преход към превозни средства на кок, като стандартното Q8 ще заменено от електрическо Q8 E-Tron. Освен моделите с конвенционалния двигатели ще отпаднат и всички видове хибриди.

В същото време вече е ясно, че следващият електромобил на Audi, който ще излезе на пазара, е Q6 E-Tron SUV. Той ще се появи през 2022 година, като ще бъде последван от лифтбекът A6 E-Tron, който вече беше представен като концептуален модел.

Плановете на Audi предвиждат наличието на 20 електромобила в гамата през 2026 година, като част от тях ще бъдат изградени на архитектурата Premium Platform Electric (PPE), разработена съвместно с Porsche.