Японският автомобилен гигант обяви днес, че е придобил за 550 милиона долара (около 455 милиона евро) подразделението за самоуправляващи се автомобили на американската платформа за онлайн таксиметрови услуги Lyft, предаде Франс прес.

Подразделението на Lyft за безпилотни автомобили, известно като Level 5, в което работят 300 служители, ще стане част от Woven Planet Holdings, филиал на Тоyota за иновации. Тя ще изгради екип от 1200 служители в технологиите за автономно шофиране в Япония, САЩ и Великобритания, се посочва в общо комюнике на двете групи. Lyft ще получи около 550 милиона долара в наличност, от които 200 милиона долара авансово плащане и 350 милиона долара на вноски за период от пет години.

Придобиването на Level 5 е първата голяма покупка на Woven Planet, се допълва в комюникето.

Това нова подразделение на Тоyota, чиято дейност започна в началото на 2021 година, цели да премахне пречките пред научно-изследователската дейност в секторите, свързани с автономните автомобили, роботиката и интелигентните градове.

Около 360 инженери ще станат след четири-пет години първата група жители на т.нар Увън сити, уточни говорител на подразделението пред АФП.

Придобиването на Level 5 ще допринесе за напредъка на проекта за развитие на най-безопасната мобилност в света, заяви с оптимизъм шефът на Woven Planet Джеймс Куфнър, коментирайки сделката. Тази трансакция, която ще приключи през третото тримесечие на 2021-а, ще позволи да се обединят визия, талант, ресурси и необходимите ангажименти, за да се даде тласък на собствената автономна мобилност в световен план, каза шефът на Lyft Логан Грийн.