Основните все пак са появата на строги разпоредби за борба със замърсяването и инвестирането на сериозна средства за доставка на електроенергия в страните от ЕС. Така постепенно на континента се формира нов култура за мобилност без вредни емисии, предава Automedia.

Всичко това накара Nissan да проведе задълбочено изследване на навиците за шофиране в Европа. В него участват над 7000 собственици на различни автомобили - както електрифицирани, така и с двигатели с вътрешно горене. И 70% от анкетираните признават, че са готови да да обмислят електрическо превозно средство за следващата си покупка на автомобил.

Ако се броят само собствениците на електромобили, при тях цифрите говорят сами за себе си - 89% от анкетираните смятат, че са направили правилния избор, 74% твърдят, че се чувстват по-спокойни зад волана и 77% оценяват по-гъвкавото шофиране. Най-важното е, че 97% от запитаните казват, че преминаването на електричество напълно е отговорило на техните очаквания.

Причините за тази оценка за три - ниски оперативни разходи, впечатляващо представяне на пътя и "по-нежно" каране на електрическото превозно средство. Все пак, се отчитат и недостатъците на електромобилите - ограничения обхват и повечето време, нужно за зареждане.

Проучването на Nissan показва, че километрите, които могат да бъдат изминати с електричество, далеч не са проблем за много хора. Освен това, 70% от анкетираните признават, че изборът на пазара на модели на ток определено е надхвърлил техните очаквания. При 83% пък разходите са се оказали по-ниски от очакваното.

В същото време 57% от запитаните, които все още не притежават електромобили, посочват като основен проблем за закупуването на такъв ограничението в пробега. При 49% обаче факторът "околна среда" е най-важен и това би ги накарало да се насочат към превозно средство на ток. 31% са категорични, че следващото им ново превозно средство ще бъде електрическо.