Това заяви в интервю за Reuters главният изпълнителен директор на компанията Оливер Ципсе. Така той отговори на твърденията, че германският производител се е забавил прекалено много с пускането на пазара на своите ЕV-модели, предава Automedia.

Мнозина си мислят, че ние просто сме си взели почивка, но това не е вярно. Просто изчакахме момента, в който електрическата мобилност ще нарасне в достатъчно големи обеми", коментира Ципсе.

Най-новите електрически модели на BMW, включително iX, споделят платформите си с автомобили с двигатели с вътрешно горене и хибриди, докато конкурентите залагат на специални архитектури за своите електромобили. Баварският концерн ще бъде готов с такава платформа до 2025 година.

Според Ципсе, именно специализирани електрически платформи водят до създаването на електромобили, които изглеждат еднакво и това се превръща в проблем за автомобилната индустрия.

Ако погледнете какво се случва на пазара с тези специални електрически платформи, ще видите, че всички модели на тях си приличат. BMW обаче обслужва много специфични и високо платени клиенти, а те не искат коли, които да си приличат", допълни шефът на компанията.

Ципсе също така беше запитан дали BMW може да повтори успехите на Tesla на фондовите борси, където стойността акциите на американската компанията непрекъснато расте. Той беше категоричен: „Разбира се, че можем. Имаме страхотно бъдеще и ще растем”.