Целта е заедно с шведската компания да се разработват автономни камиони. Ако и на вас камион без шофьор, каращ по улиците, ви се струва като сцена от филм на ужасите, това скоро ще бъде реалност.

Новината идва малко, след като стана ясно, че стартъпът работи и с японския производител на автомобили Toyota. Партньорството там е за създаване на цял флот роботаксита.

Aurora и Volvo разкриха, че обсъждат потенциално партньорство още от 2018 година. Тогава две компании си сътрудничиха за създаването на прототип на камион с прякор Pistachio. Технологията за автономно шофиране обаче още не е била толкова напреднала.

Сега вече партньорите вярват, че разполагат с всичко необходимо за постигане на целта си. Те се надяват, че ще могат да изградят автопарк от ниво 4 с автономни камиони, които да пътуват по натоварени маршрути от хъб до хъб между големите северноамерикански градове. В допълнение към подпомагането на производството на превозните средства, стартъпът ще осигури логистична и оперативна поддръжка за Volvo.

Иначе Aurora бързо се превръща в един от най-важните играчи в бранша. В началото на годината компанията нашумя, когато придоби звеното за разработка на автономни коли на услугата за споделен транспорт Uber.