Става въпрос за марките Xiaomi Auto и Xiaomi Automobile, предава technews.bg.

Напоследък в медиите циркулират слухове, че китайската компания планира да създаде собствена марка електромобили. Твърди се, че производството ще бъде възложено на автомобилния гигант Great Wall Motors.

Преди седмица китайски медии съобщиха, че работата по електрическия автомобил на Xiaomi ще започне в рамките на 1-2 месеца (най-вероятно през април), а ветеран от компанията бе назначен за ръководител на проекта. Според източниците, в момента Уанг Чуан набира персонал от китайската автомобилна индустрия.

Публикация на Ройтерс твърди, че Xiaomi води преговори с Great Wall за производството на първото си електрическо превозно средство. Преговорите са или във финалната фаза, или вече са приключили, тъй като се очаква сътрудничеството да бъде обявено следващата седмица. Възможно е Xiaomi да направи това на събитие на 29 март.

На фона на тези слухове акциите на Xiaomi поскъпнаха с 6%. Очаква се електромобилът на компанията да е насочен към масовия потребители – подобно на смартфоните. Това означава, че ще бъде по-евтин от Tesla Model 3 и обещаващия Model 2, тоест на цена около 20 000 долара.

Great Wall активно съветва Xiaomi по различни въпроси, свързани с развитието на автомобилите, което не е правил за никой друг досега. Авто-производителят има собствена марка електрически автомобили Ora, като през 2019 г. представи компактния модел R1 с пробег 350 км и цена само 16 000 долара.

Възможно е разработките за този и други модели Ora да бъдат използвани в автомобилите на Xiaomi, тъй като те ще бъдат в същата ценова категория.