Малки открити микробуси, които се използват като обществен транспорт и отговарят на трета степен на автоматизация по международната класификация, бяха пуснати в експлоатация днес в японския град Ейхейджи, префектура Фукуи. Това съобщи японската обществена телевизия, цитирана от ТАСС.

Трета степен на автоматизация означава, че автомобилът може да се движи без водач при определени условия, но зад волана задължително трябва да има човек.

В микробусите, които обикалят по улиците на Ейхейджи, обаче няма водач, но за всеки случай има човек, който дистанционно следи ситуацията и може да поеме управлението, ако е необходимо. В момента маршрутът на движение на транспортните средства е два километра и те се движат със скорост от 12 километра в час. По-рано този месец японското транспортно министерство разреши тези автобуси да се използват в града.

Микробусите, които бяха представени в два варианта - с по шест и четири места - ще се използват като обществен транспорт за местните жители. Цената на пътуването с тях е 100 йени (около 92 цента) за възрастни и 50 йени (около 46 цента) за ученици от началното и средно училище.

По класификацията на Сдружението на автомобилните инженери (Society of Automotive Engineers - SAE) има шест степени на автоматизация на колите - нулевата обозначава липса на автоматизация, а шестата - пълна автоматизация, при която не се изисква намеса на човек в процеса на управление. Американският предприемач Илон Мъск, който ръководи производителя на електромобили Тесла (Tesla), обяви по-рано планове скоро да разработи кола с пета степен на автоматизация.