Ръководството на Toyota предупреди властите в САЩ за опасностите от готвените забрани и ограничения на двигателите с вътрешно горене. Според шефовете на японската компания, преминаването на електромобили все още е невъзможно заради недостатъчна инфраструктура, също така не е и целесъобразно, предава Automedia.

Представители на Toyota в Щатите са категорично против намеренията на властите за забрана на автомобилите с двигателите с вътрешно горене след 2035 година. Тази мярка вече е одобрена от правителството на Калифорния, като беше подкрепена от властите в още 13 щата.

"За преминаване към електромобили са нужни колосални промени в инфраструктурата, технологиите, а също така и в конюнктурата на пазара. Придобиването на електрическо превозно средство в наши дни е напълно нецелесъобразно, тъй като производство и експлоатацията му нанасят много повече вреди на екологията, отколкото хибридите", категорични са от Toyota.

От японската компания посочиха, че са нуждаели от 20 години, за да продадат 4 млн. хибрида в Щатите, така че няма как за по-малък срок в страната да бъдат реализирани повече електромобили. Японците посочиха и статистиката по продажби за 2020 година, която показва, че само 2% от закупените нови коли в САЩ са изцяло електрически.