Основната цел е разширяването на поточното медийно предаване на събитията, както и облекчаване на процедурите по тестване на автономни и свързани превозни средства, предава technews.bg.

KymiRing, разположена на 110 километра североизточно от Хелзинки, е най-голямото място за „моторни спортове и събития” в Северна Европа. Местният специалист по частни мрежи Edzcom ще изгради инсталацията, използвайки техника от Nokia, съобщи Enterprise IoT Insights.

Локалната 5G мрежа, която по план трябва да бъде завършена преди края на годината, ще обхване целия обект с неговите 180 хектара. Тя ще е от „индустриален клас” и, според технологичните фирми, ще включва ултра-надеждни комуникации с ниска латентност (URLLC) на база предстоящите версии на стандарта 5G NR.

Мрежата ще се използва основно за международно излъчване на автомобилните спортове, включително големите състезания от сферата на моторните спортове Гран При.

„Капацитетът и скоростта на мрежата ще позволят безпрецедентно [използване] на телевизионни техники за предаване на автомобилните спортове”, се казва в съвместно изявление на Edzcom и Nokia.

Капацитетът и латентността, предоставени от новата мрежа, се очаква да осигурят ново „зрителско изживяване”. Те ще са от полза и за излъчващите компании.

„Надеждността на безжичната мрежа е от решаващо значение за бизнеса. Необходими са ефективни връзки за наблюдение без забавяне и в реално време, както и различни системи за планиране на корпоративни ресурси, роботика и автоматизация”, гласи прессъобщението.

Освен това 5G мрежата ще се използва за „безопасно и сигурно” тестване на новото поколение превозни средства. „Индустриалната 5G мрежа на KymiRing ще предложи ефективна и безопасна среда за тестване с цел разработване на автономни и свързани превозни средства и софтуер… Ще можем да доставяме сензорни данни чрез мрежата директно до всяка дестинация по света, докато тестваме дори при най-взискателни условия”, казват авторите на проекта.