Сега австралийски екип на име Aussie Invader 5R е решил да постигне рекордните 1000 мили в час, което прави 1609,3 км/ч. Ако успее, тимът ще смаже досегашния световен рекорд, който не е променен от октомври 1997 г. насам: тогава ThrustSSC счупи звуковата бариера и постигна 1227,9 км/ч, предава technews.bg.

Рядко един рекорд може да остане непобеден толкова дълго в тази епоха на бърз технически напредък. Но колосалните ресурси, които са нужни за преодоляването на звуковата бариера, без да се прави компромис с безопасността, изобщо не са се променили. Физиката става много различна, когато автомобилът започне да се приближава до скоростта на звука.

Aussie Invader 5R се задвижва от „аблативен B3 ракетен двигател с двойна тяга“, който се характеризира с 200 000 конски сили. Това не е познат ракетен двигател. Той е изцяло проектиран по поръчка и изработен от новозеландската Rocket Lab.

Достигането до заветната скорост от 1000 мили в час би трябвало да отнеме само 22 секунди. Предполага се, че това ще е доста голямо преживяване за водача в пилотската кабина, като се има предвид, че е човек на 71 години.

Поради мощното въздействие на G-силите, ракетната кола няма гуми – вместо това разчита на четири твърди алуминиеви колела, всяко с тегло 140 кг и номинална скорост на въртене до 10 200 оборота в минута, което би произвело сили около 50G.

Спирането на това чудовищно возило е също толкова предизвикателно, колкото и ускоряването му. Ветровото съпротивление ще се справи с първата част. После чифт здрави метални въздушни спирачки ще се изтеглят от задната част на автомобила при около 1287 км/ч., отнемайки около 7 тона сила.

Високоскоростен парашут ще се разгърне при скорост 966 км/ч., последван от парашут „за ниска скорост“ при 724 км/ч. И накрая, да, ще се намесят хидравличните дискови спирачки и на четирите колелета.