Компанията може да представи първия модел със собствената си марка още тази година, предава Mobile Bulgaria.

Huawei води преговори с BluePark New Energy Technology за производството на новия за нея тип продукти. Ходът представлява опит за разширяване на продуктовото портфолио на компанията, чиито дейности бяха сериозно засегнати от американските санкции.

Представител на Huawei отрече компанията да има планове за създаване или производство на собствен електромобил. Три от източниците на изданието обаче посочват, че тя вече разработва дизайни на такива превозни средства и се е обърнала към местни доставчици.

Проектът може да стартира още тази година, като моделите ще са насочени към масовия сегмент.

Продажбите на автомобили хибриди, изцяло електрически или водородни автомобили се очаква да достигнат до 25% от общите в Китай до 2025. През настоящата година се очаква да бъдат продадени 1.8 милиона такива превозни средства спрямо 1.3 милиона през 2020.

Huawei разработва разнообразие от технологични решения за електромобили, включително софтуерни системи, сензори и 5G хардуер за комуникация. Компанията си партнира с автомобилни производители като Daimler AG, General Motors Co и SAIC Motor в сферата.

Междувременно Huawei е ускорила наемането на инженери за технологии свързани с автомобилите от 2018 насам.