Но независимо дали ви харесва или не, тази светлина на таблото има много важна функция. Тя трябва да ви подскаже, че нещо с мотора на автомобила ви не е наред - независимо дали става дума за безобидна повреда на сензор или за нещо много сериозно, което да ви докара главоболия и разходи за ремонт.

И докато по презумпция, появата на зловещата лампичка би трябвало да притесни всеки, то скорошно проучване на застрахователната компания Reviews от САЩ показва, че нещата не са точно такива. И че болшинството от водачите предпочитат да игнорират индикатора за неизправност на двигателя.

Според проучването, само 36,1% от водачите закарват автомобила си на сервиз в рамките на до една седмица, след като забележат светлинния индикатор Check Engine. 29,6% от водачите заявяват, че са изчаквали между месец и цяла година, за да проверят защо индикаторът е светнал, а точно една четвърт от интервюираните заявяват, че никога не са проверявали причината, поради която лампичката на таблото е активна.

Близо 10 процента твърдят, че са изчакали докато реално се случи повреда, поради която "чекът" е светнал. Мъжете (32%) са по-склонни от жените (18,4%) никога да не проверят защо Check Engine сигналът е активен. Възрастта явно също играе важна роля, тъй като 43,4% от хората на възраст над 45 години заявяват, че веднага биха закарали колата си на сервиз, докато само 26,6% от тези на възраст под 35 години биха го сторили.

Изследването, което е направено сред американски граждани, не вади някакви специфични заключения, но предполага, че в случая се прилага старата поговорка "Незнанието е блаженство". И според хората, докато автомобилът им работи нормално, въпреки индикатора, те предпочитат да игнорират сигнала. Още повече, че сложната електроника в новите автомобили, постоянно дава притеснителни сигнали за всякакви дреболии.