Германският производител Mercedes-Benz е прекратил разработката на версия с 4 врати на спортния си модел CL-Class въпреки огромното желание на клиентите, които искат такъв автомобил в гамата на марката. Това разри главният инженер на компанията Кристиан Фрю пред Automotive News Europe, предава Automedia.

Слуховете за купе с 4 врати, което да замени сегашната C-Class, се появиха още преди 5 години, но така и не бяха потвърдени официално. Сега представител на Mercedes официално съобщи, че CLC-class с 4 врати, който да се конкурира с BMW 4 Series Gran Coupe, така и няма да бъде направено.

Топ-инженерът обаче призна, че в компанията от Щутгарт действително да подготвяли концепция за такъв модел, който е трябвало да заеме мястото между CLA и CLS. В крайна сметка е взето решение за отказ от създаването на автомобил, който да се бори за клиенти и с Audi A5 Sportback.

"Както е добре известно, в автомобилния бранш е прието правило, според което, не всеки показан концептуален модел се превръща в сериен", коментира Фрю.

Той призна още, че новият Mercedes-AMG C63 ще остане без V8 двигател заради строгите екологични стандарти. Както е известно, всички версии на новата C-Class ще получат 4-цилиндрови двигатели с обем 2,0 литра, които са част от хибридна система. От гамата на модела отпада дори и новият редови 3,0-литров мотор с 6 цилиндъра.

"Ако бяхме използвали този двигател, трябваше да удължим предницата на автомобила с 50 мм, което ще се отрази негативно на динамиката. Хибридните агрегати ще компенсират разликата в мощността, като се са по-плавни и по-икономични", обясни Фрю.