Партньорството между японските производители Subaru и Toyota, които съвместно разработват спортните купе BRZ и GT86, ще бъде разширено с направата на нов хот-хеч със задвижване на четирите колела. Моделът ще бъде с размерите на Imprezzа, като ще дебютира през есента на 2022 година, твърди Carscoops, цитирани от Automedia.

Версията на Subaru ще получи двигател тип „боксер“, като предстои да разберем как тя ще се използва и при бъдещия модел на Toyota, чиито представители още през май 2020 година намекнаха за бъдещо поява но подобен автомобил. Все пак, не се изключва възможността, хот-хечът да представлява версия на GR Yaris, която да се предлага под марката Subaru.

Първите предположения за подобен проект дойдоха през 2019 година, когато Toyota придоби 20% дял в Subaru. Тогава от компанията обявиха, че двата производителя ще обединят сили за направата на нов модел със симетричната система AWD на Subaru. Тази технология за първи път ще се използва от автомобил на Toyota, което означава, че той ще бъде различен от досега показаните и използвани модели със задвижване на четирите колела.

Експерти отбелязват, че след партньорството си със Subaru за направата на BRZ и GT86, както и това с BMW, довело до Z4 и Supra в Toyota нямат нищо против да разширяват сътрудничеството си с външни компании. И съответно да предлагат на клиентите си различни автомобили, каквито няма в гамата си.