Разработката се казва My BMW (има и вариант за автомобилите MINI) и вече е налична за Android и iOS в 30 европейски пазара, Китай и Корея, а освен опростен потребителски интерфейс предлага и нови услуги за подпомагане на индивидуалната електрическа мобилност. Компанията очаква до средата на 2021 то да е достъпно в над 40 страни, предава Mobile Bulgaria.

Мобилното приложение показва информация за състоянието на автомобила и в зависимост от оборудването позволява дистанционното активиране на определени функции - например локализиране на автомобила, отключване и заключване на вратите, наблюдение на зоната около автомобила (Remote 3D View), включване на светлините и др. Възможно е и през него да търсите цели и да ги изпращате към навигационната система на автомобила. Тази функционалност е възможна и с приложения на други производители.

През My BMW може да се получи информация за наличните софтуерни ъпдейти, които да се инсталират в автомобила. Приложението е в състояние да превърне телефона ви в ключ за автомобила, но засега това работи само с iPhone. След това превозното средство може да бъде ползвано без физически ключ от собственика и до 5 други лица. По желание може да бъде споделян и ключ с ограничени права, например с понижена максимална скорост за начинаещи водачи.

С My BMW в автомобилите с BMW Operating System 7 навлиза и Amazon Alexa. След като клиентите са свързали своя акаунт в Amazon с приложението, гласовата услуга може да бъде ползвана в автомобила чрез активиращата дума Alexa или натискане на бутон. По този начин е възможно чрез гласова команда да се стартира възпроизвеждане на музика, да се следят новини, да се управляват съвместими устройства и т.н. В началото Alexa ще е достъпна в Германия, Австрия, Испания, Италия и Великобритания, а от март 2021 година ще достигне и до други пазари.

Приложението предлага и разширени функции за електрифицирани автомобили на BMW като показва подобрен обзор върху електрическия пробег, статуса на зареждането и историята на зареждането. С помощта на таймера за зареждане и климатизация клиентите могат да оптимизират процеса на зареждане, като дефинират определени периоди и часове на потегляне. Освен това автомобилът може да бъде кондициониран предварително (например чрез затопляне през зимата или охлаждане през лятото) с цел повишаване на комфорта.

С въвеждането на BMW Points се възнаграждава електрическото шофиране с BMW Plug-in хибриди - клиентите натрупват точки, след което могат да заменят за свободни контингенти от електроенергия за зареждане на BMW Charging. Точките са достъпни през My BMW, а в момента се предлагат само в Белгия, Германия, Франция, Австрия, Холандия и Швейцария. Приложението поддържа и лесното прехвърляне на индивидуалните предпочитания в автомобила чрез сканиране на QR код. В него е достъпна и друга полезна информация, може да се заяви час за сервизно обслужване, да се повика пътна помощ и др.