Зад странната на пръв поглед приумица, се крие подход към пълноценно моделиране на повреди и щети, случващи се при най-тежките пътнотранспортни произшествия: падане в пропаст, авария при удар с висока скорост, сблъсък между лека кола и камион или силен страничен удар. Така, 10 нови коли станаха на купища ламарини, предава Automedia.

"Volvo Cars предприе нестандартните краш тестове за да помогне и на аварийните служби да се подготвят за всякакъв възможен сценарий при произшествия или катастрофи. И да могат екипите да разработят модел на действие при подобни ситуации", допълват от прес-службата на производителя.

Този експеримент беше сериозен изпит за шведските спешни служби, които участваха в проекта. В случай на сериозни произшествия, последиците от които са имитация на падане на автомобили от 30-метрова височина, спасителите имат на разположение много малко време за извличане на пострадали от разбитата кола. В такива ситуации специалистите по евакуация често говорят за „златния час“: времето за което пострадалият да бъде освободен и да бъде отведен в болницата след инцидента.

Най-често спасителите взимат стари коли от автоморгите за обучение. В същото време аварийните служители често се оплакват, че подобни машини, построени преди 15-20 години, са много различни от съвременните по отношение на якостта на стоманата, конструкцията на купето и цялостната издръжливост. Ето защо, по искане на спасителните служби, Volvo Cars реши да предостави на спасителите чисто нови превозни средства.