Японската компания Honda планира да стане първата света, която ще започне да пуска на пазара автомобили, отговарящи на третото равнище на автоматизация по международната класификация. Това съобщи днес японският телевизионен канал Ен Ейч Кей.

Министерството на земеделските земи, инфраструктурата, транспорта и туризма е издало сертификат за безопасност на седана премиум клас Legend, който има необходимото оборудване за автоматизирано движение.

Третото равнище на автоматизация предполага, че автомобилът може да се движи без шофьор, ако са спазени определени условия: да е на скоростен път, като се използват спирачки и да изпреварва бавно движещите се транспортни средства. При все това човекът зад вола трябва да следи пътя и да е готов да реагира на извънредна ситуация. Във всички случаи скоростта по пътищата на такива модели на Honda ще бъде ограничена.

Сдружението на автомобилните инженери определя шест равнища на автоматизация на колите. Нулевото ниво предполага липса на автоматизация и шофьорът управлява колата самостоятелно, а петото означава пълна автоматизация, при което не се изисква намеса в процеса на каране.

Президентът на американския производител на електрически коли Tesla на Илон Мъск обяви преди време, че планира да създаде автомобил с технология за пълна автоматизация, отговаряща на стандартите за пето равнище.