Тази тенденция ще продължи и през идните години, а според нов анализ на UBS към 2024 година цената за производството им ще се изравни с тази на традиционните модели с двигатели с вътрешно горене, предава Mobile Bulgaria.

Инвестиционната банка посочва, че през 2022 година производството на електрически модел ще е с 1900 долара по-скъпо от това на автомобил с ДВГ, а към 2024 разликата ще се стопи напълно. Прогнозата е базирана на детайлен анализ на батериите от седем от най-големите производители.

На постигането на ценови паритет между двата типа автомобили се гледа като на ключов момент в развитието на технологията в стремежа на човечеството да спре изгарянето на изкопаеми горива. Досега производителите внимаваха с инвестициите в електрически автомобили заради високите цени на батериите.

Тези важни компоненти се правят от ограничен брой азиатски компании, а цената им е 20-25% от стойността на целия автомобил. UBS смята, че до 2022 цената на батериите ще падне под 100 долара за киловатчас (kWh). Банката посочва, че производителите, които се придържат към ДВГ, рискуват да изостанат зад компании като Tesla и Volkswagen.