Дизеловите мотори са най-ефективните двигатели с вътрешно горене към момента и Audi ще продължи да ги използва още дълго време заедно с напълно електрическите задвижващи агрегати. Това обяви пред Automotive News Europe генералният директор на компанията Маркус Дюйсман, който е и ръководител на отдела за изследвания и разработки на VW Group.

В момента Audi работи усилено върху различни прототипи с електрическо задвижване и това накара мнозина да смятат, че компанията планира да се откаже напълно от двигателите с вътрешно горене. Още повече, че производителят от Инголщад обяви планове за представянето на 20 електромобила до средата на десетилетието.

Оказва се обаче, че моторите с обозначение TSI и TFSI (бензинови), както и TDI (дизелови), все още са важна част от плановете на Audi. Според Дюйсман, ще мине доста време, преди автомобилната индустрия напълно да се откаже напълно от класическите двигатели. Това важи особено за дизеловите агрегати, които към момента нямат алтернатива като ефективност, смята шефът на германската марка.

"Клиентите на Audi все още обичат дизела и затова сме принудени да ги приведем в съответствие с новите екологични изисквания. Правим всичко възможно, двигателите ни с вътрешно горене, освен екологични, да бъдат максимално икономични", каза още Дюйсман.

Топ-мениджърът допълни, че "смъртта" на двигателя с вътрешно горене ще зависи не от потребителите, а от политически решения, като те няма да бъдат взети едновременно навсякъде по света. Затова и бъдещето им ще зависи до голяма степен от това, къде се използват и от представянето на производителите в съответните региони.