Според пресслужбата на японския автомобилен производител, името, избрано за лунохода, е свързано с „качество, издръжливост и надеждност“ - характеристики, които Land Cruiser притежава от години, предава факти.бг.

Той беше кръстен Lunar Cruiser по аналогия с всъдехода Land Cruiser. Японската агенция за космически изследвания JAXA и Toyota Motor Corporation подписаха споразумение за съвместна работа по лунния всъдеход миналото лято.

Пълното му развитие започна през 2020 г. Всяко парче от тестовия прототип на Lunar Cruiser е произведено със симулатор, който тества повърхностите за устойчивост на топлина и налягане.

Местоположението на оборудването в пилотската кабина също се симулира на компютър. Тестовият прототип, базиран на един от актуалните модели на Toyota, ще бъде готов до 2022 година. Експерименталният лунен роувър ще получи намален размер и ще премине строги тестове на Земята.

Когато бъдат завършени, компаниите ще започнат да сглобяват окончателната версия на лунния крайцер с дължина на тялото от почти шест метра, широчина 5.2 метра и височина 3.8 метра.

Пилотската кабина с площ от 13 метра е оборудвана с т.нар. "жив модул" със система за подаване на въздух, предназначена за двама астронавти. Лунният крайцер в пълен размер ще бъде готов да бъде изпратен до спътника на Земята през 2027 година.