Audi RSQ8 е достатъчно впечатляващ автомобил, но майсторите на Abt са свършили доста работа по него – основното е повишаването на мощността на 4,0-литровия 8-цилиндров двигател с две турбини – от 600 на 740 конски сили, като максималният въртящ момент също скача – от 800 на 920 Нм. Повишаването на мощността се отразява добре на динамиката – спортният SUV се ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,4 секунди, а „нормалната версия” – за 3,8. Максималната скорост на RSQ8-R е 315 км/ч, предава Automedia.

Повишаването на мощността се дължи основно на инсталирането на разработения от компанията електронен блок за управление работата на двигателя Abt Engine Control, както и с използването на нови интеркулери и промени по изпускателната система.

Аеродинамичният пакет на RSQ8-R е изцяло от композитни материали, като автомобилът получава нов сплитър отпред, по-широки вежди на калниците, нови корпуси на страничните огледала, заден спойлер и още няколко по-дребни елемента.

Част от пакета са и новите олекотени лети джанти, дело на Abt, както и промените в интериора – нов волан и нов бутон за стартиране на двигателя. Преработени са и подлакътника за водача и цялата централна конзола.

Производствената серия на RSQ8-R ще е едва 125 бройки, а германските медии напомнят, че на местния пазар съперниците на Abt също предлагат сериозно увеличение на мощността на модела. При Motoren Technik Mayer тя скача на 787 конски сили, а при Manhart – на 900.