Това заяви представител на компанията Royal Dutch Shell, според когото правителството на Борис Джонсън вече разглежда подобен вариант, предава Automedia.

Сегашният план на властите е забраната за продажба на автомобили с бензинови и дизелови мотори да започне да действа през 2035 г. Идеята е до 2050 г. цялата транспортна система на Великобритания да премине към превозни средства с нулеви вредни емисии, като след този срок в страната няма да се движат автомобили с ДВГ.

Според Шинед Линч, главен оперативен директор на Shell за Великобритания, въвеждането на ограниченията на традиционните двигатели може да стане факт още в края на 20-те години, ако се залага на правилна политика и на стимули за купувачите. Ръководствата на големите петролни компании вече са наясно, че скоро потреблението на гориво ще спадне и това ще промени коренно автомобилната индустрия.

"Факт е, че трябва да обърнем сериозно внимание на съвременните електрически агрегати и да се приспособим към промените, които ни очакват. Изграждането на мрежи от зарядни станции, които да бъдат поставяни на бензиностанциите, е един от начините за постигане на това, но има и други проекти, по които работим", обясни Линч.