Както е известно, до последния момент в надпреварата за място на фабриката беше и България, но в крайна сметка изборът падна върху Турция, като беше подписан и предварителен договор. Предвиждаше се, в новия завод да се произвеждат следващите поколения на Volkswagen Passat и Skoda Superb, които сега се сглобяват в Емден (Германия), предава Automedia.

В крайна сметка, концернът реши да се откаже от предприятието в Маниса, като това беше потвърдено и няколко източника от компанията във Волфсбург. Фабриката трябваше да създаде около 4000 работни места, като прдвидената инвестиция беше в размер на 1,2 млрд. евро. Част от тях щяха да бъдат осигурени от турското правителство.

Кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, обаче слага край на плановете на германския производител. Във Volkswagen смятат да спестят предвидени за завода средства, като ще реорганизират производството на моделите си и ще ги пренасочат към други предприятия. Така новите VW Passat и Škoda Superb ще се сглобяват в завода на групата в Братислава (Словакия).