В резултат на това през 1970 г. в съоръженията на завода "Балканкар Рекорд" е създаден единственият и следователно напълно уникален прототип Ел-Мо-70. Българите превръщат съветското комби в почти футуристичен за времето си електромобил, пишат от Russia Beyond.

Особеност на конструкцията е оригиналната задна ос, където колелата и спирачните механизми са изцяло заимствани от класическото комби "Москвич 426" с двигател с вътрешно горене. В същото време вместо диференциал е монтиран компактен електродвигател с мощност 12 конски сили с тегло 65 кг, свързан към полуосите с планетарен редуктор.

Като източник на електроенергия се използва най-новата въздушно-цинкова батерия с мощност 20 кВт и тегло 420 кг, разработена през 1969 г. от Българската академия на науките. На задното дясно крило на Ел-Мо-70 е монтиран вентилационен капак за охлаждане на елементите на електрическия привод.

Новата конструкция увеличава теглото на "Москвича" от 1065 кг до 1370 кг, като едновременно с това се увеличава и натоварването на задната ос. Това обаче се компенсира от инсталирането на подсилени задни амортисьори (добавени са допълнителни листове). Уникалният прототип може да ускорява до 60 км/ч и да изминава 240 км в безшумен режим само с едно зареждане, съобщават от "Российская газета".

Съществува обаче един значителен минус. Въздушно-цинковата батерия, инсталирана под капака, струва скъпо и харчи много. Електроенергия се получава чрез изгаряне на цинков електрод при контакт с кислород. Съответно, след пълно разреждане, батерията трябва да се демонтира, за да се заменят цинковите електроди.

Българската фабрика "Балканкар Рекорд", намираща се в близост до Пловдив, е основана през 1950 година. Нейното производство все още съществува под марката "Балканкар" и включва основно електрически мотокари.