Германският производител BMW ще престане да оборудва своите автомобили с V12 двигатели от есента. В момента такъв мотор се използва само при един модел на бранда – премиум-седана 760Li, като неговото производство ще бъде спряно през септември, съобщава изданието Bimmer Today.

Вижте как изглежда BMW 760Li >> >> >>


По принцип, V12 двигателите са доста специални и рядко се използват дори при луксозни автомобили, а сега идва моментът, в който те ще бъдат изпратени в историята. Основната причина за това са новите екологични стандарти на територията на ЕС, които на пратика слагат край на подобни мотори, предава Automedia.

За да може да продават автомобили с V12 двигатели, инженерите на BMW бяха принудени да им поставят специален филтър. Заради него се стигне дори до намаляване на мощността на машините – от 612 на 585 к.с.

В същото време, благодарение на използването на нови технологии, модификацията 750Li с двигател V8 добави 80 к.с. и така нейната мощност вече достига 530 к.с. Разликата между двете лимузини вече не е толкова голяма, така че продажбите на 760Li стават все по-трудни. Ускорението от 0 до 100 км/ч при двете версии също е почти еднакво – 760Li се нуждае от 3,8 секунди, а 750Li – от 4,0 секунди.