Русия трябва да бъде напълно готова да пусне безпилотни автомобили по обществените пътища до 2023 година. Това съобщи в. "Известия", позовавайки се на пътна карта, разработена от "Сбербанк" и "Яндекс" с участието на "ГАЗ" и "КамАЗ", предава Russia Beyond.

Планът за развитие предлага разширяване на възможностите за тестване на безпилотни машини. По-конкретно - изпитанията на закрити пространства да се провеждат без човек в салона. Предлага се също така да се разреши търговската експлоатация на роботизирания транспорт като такси, но с оператор на мястото на водача, пише Лента.ru.

До края на годината се предвижда и разработването и приемането на препоръки за разследване на пътно-транспортни произшествия с напълно автоматизирани машини. В плановете е и създаване на поне две тестови зони с 5G покритие за изпитание на безпилотни машини.

Ако планът се следва, през 2021 г. трябва да бъде приет закон за експлоатацията на безпилотни транспортни средства. Така тогава още в тестов режим автомобилите без водач ще могат да изпълняват търговски услуги. До края на 2022 г. пробната експлоатация трябва да премине в пълен режим.

През октомври 2019 г. Дмитрий Чикрин, главният специалист по автономните системи на Научно-техническия център на компания "КамАЗ", каза, че безпилотните превозни средства все още не могат да се движат свободно по руските обществени пътища поради несъвършенството и инертността на нормативната база. Според него извеждането на тези автомобили по пътищата е рисковано.

"Ако безпилотният автомобил се блъсне в лек автомобил, тогава ще е виновна "КамАЗ", каза Чикрин.

В Русия до края на 2024 г. по националния проект "Дигитална икономика" се планира вътрешните разходи за развитие на дигиталната икономика да се увеличат за сметка на всички източници (пропорционално по дела на БВП) поне три пъти в сравнение с 2017 година.