Редица автомобилни дизайнери са на мнение, че вирусът ще промени и самата разработка на новите автомобили.

Пандемията ще промени нашите възприятия за безопасност и разкош“, твърди Гордън Вагенер, главен дизайнер на Daimler, цитиран от агенция Bloomberg. На същото мнение е и неговият колета Феликс Кирбертус от Rolls-Royce, според когото задачата на бъдещите автомобили е да дават усещане за свобода на собствениците си, както и възможности за безопасно придвижване, предава Automedia.

Следвайки тенденциите, много автомобилни брандове вече експериментират с различни системи за почистване на въздуха. Например, Jaguar Land Rover разработва ултравиолетова лампа, която може да спира разпространението на бактериии и вируси в салона на автомобила. Според представители на британската компания, тази технологии може да бъде опростена и да бъде интегрира в климатичната система.

Други производители, в това число Mercedes, разглеждат идеята за почистване на въздуха дори извън пределите на автомобила. Вагенер не разкрива детайли, но признава за разработката на система, при която машината ще взима патогените от въздуха и така ще го почиства.

В същото време Rolls-Royce работи върху различно устройство, което ще повиши безопасността. То се нарича „невидимо покривало“, което ще скрива автомобила от потенциални вредители. Засега обаче от британската компания не разкриват никакви подробности за технологията, както и кога ще бъде готова тя.