Оказва се обаче, че то е ограничено и се отнася само за големите модели на марката – всъдеходи и кросоувъри, предава Automedia.

Пред списанието Car техническият ръководител на компанията Матиас Рабе, който е и член на Съвета на директорите, заяви, че въвеждането на по-строги екологични стандарти прави използването на дизелови двигатели при модели като Golf и Polo финансово неприемливо.

„Въвеждането на стандарт Евро 7 ще направи дизеловите VW Polo и Golf едно прекалено скъпо удоволствие. Разходите по модернизиране на турбодизеловите мотори ще доведе до такъв ръст на цените на тези автомобили, че просто клиенти ще престанат да ги купуват. Затова този тип двигатели просто ще изчезнат от гамата на на моделите“, обясни Рабе.

Техническият шеф на Volkswagen допълни, че дизелите все пак ще имат смисъл при SUV-моделите с по-голямо тегло и по-голямо съпротивление. Той обаче не пожела да уточни, дали тези мотори ще отпаднат от гамата на модел като T-Cross, който всъщност представлява „вдигнато“ Polo.