Създаден в сътрудничество със специалистите по 3D печат Hieta, така нареченият Ampere тежи по-малко от 10 кг, но осигурява максимална мощност от 295 к.с., предава Automedia.

За справка: двата електромотора на Jaguar I-Pace тежат около 40 кг всеки и произвеждат 197 к.с. Мощност на Ampere от 27 коня на килограм осигурява по-добра отделяна мощност от всеки конвенционален електромотор, който се продава в момента.

Малкото тегло на устройството се дължи главно на минималната употреба на метал в неговия дизайн и иновативния корпус, който е направен с помощта на 3D печат. Допълнително предимство на този производствен метод е повишеният топлинен КПД, което означава, че двигателят може да се върти по-бързо и по-дълго без да прегрява.

Въпреки впечатляващите си характеристики, Ampere ще има сравнително ниска цена, като се има предвид леката му конструкция. Разработката на двигателя беше финансирана от правителствената програма Innovate UK, която предоставя финансова подкрепа за проекти в Обединеното кралство. Очаква се работещите прототипи да бъдат пуснати в експлоатация през следващите 12 месеца.