Плановете на японския производител Toyota и дъщерната му компания Lexus за следващите 2 години са били разкрити на вътрешнофирмена презентация, съобщава изданието Motor1, цитирано от Automedia.

Те предвиждат сериозно обновяване на моделната гама, което стартира още през тази година и ще засегне пазарите в Япония, Северна Америка и Европа.

Най-близката новина, подготвяна от Toyota, е премиера на фейслифт на седана Camry, който ще се появи през септември. Смяната на поколенията на популярния модел е предвидена за 2023 г. Също през есента на 2021 г. ще излезе и новият кросоувър Venza.

За 2021 г. е насрочена появата на ново поколение на купето Toyota GT86, което се произвежда заедно със Subaru BRZ. Неговата премиера ще е през юли. Два месеца след това ще бъде представена крос-версия на Corolla, която ще се произвежда в новия завод на Toyota и Mazda в Алабама.

За догодина е предвидено и обновяване на кросоувъра RAV4, както и появата на ново поколение на големия пикап Tundra, който ще премине на нова платформа - TNGA-F. Що се касае до легендарния Land Cruiser, през 2021 г. ще бъде представена нова версия на всъдехода, която ще е с по-малко опции и съответно на по-ниска цена. Това означава, че смяната на поколенията най-вероятно ще е през 2022 г.

На свой ред, през 2021 г. компанията Lexus ще обнови седаните LS и ES, а семейството GS окончателно ще бъде пенсионирано. Предстои и смяна на поколения на кросоувъра NX, който ще получи нови и съвременни двигатели, нова аудиосистема и авангарден дизайн. Освен това, Lexus разработва и нов V8 двигател.