Предполага се, че продажбите на автомобила ще започнат през септември 2020 година.

Новият кросоувър, дължината на който няма да превишава четири метра, ще бъде построен върху модулната платформа CMF-A, разработена от Renault и Nissan. По този начин, малката джипка ще раздели голяма бройка основни възли и агрегати с Renault Kwid. Това означава, че автомобилът ще бъде достъпен изключително със задвижване на предните колела, предава Autoclub.

В гамата на двигателите ще влезе нов трицилиндров бензинов турбоагрегат с работен обем 1 л, който ще може да работи в комплект с петстепенна механична скоростна кутия или вариатор. Скоро стана ясно, че Nissan в течение на следващите 18 месеца ще обнови изцяло своята гама кросоувъри за европейския пазара.

Така, до средата на 2021 г. Nissan ще подготви замяна или приемници на всички свои модели от клас SUV. Така например, след година и половина ще се появи X-Trail от следващо поколение, а малко по-късно ще дебютира новият Qashqai.

Освен това, в плановете на Нисан влиза разработката на нов електрически кросоувър за Европа, който ще бъде създаден по мотиви от концептуалния автомобил Ariya, показан през октомври на автосалона в Токио. Елмобилът с размерите на модела X-Trail ще може да се ускорява от място до 100 км/ч за по-малко от пет секунди, а комплектът акумулатори ще позволява преход без презареждане в рамките на 480 километра.