За двигателя на следващото поколение на модела ще отговаря Subaru, d платформата ще е на Toyota.
Японските производители Toyota и Subaru си сътрудничат от 2005 г. Тогава Toyota купи 9,5% от акциите на компанията Fuji Heavy Industries (бившето име на Subaru), а по-късно пакетът беше увеличен още два пъти и сега достига 20%.

В рамките на това сътрудничество двете компании призвеждат спортното купе Subaru BRZ/Toyota GT86. Наскоро стана ясно, че то ще получи второ поколение, а сега изданието Autocar разкрива подобности.

Сегашното поколение е на платформата на Subaru Impreza, но новото ще премине на архитектура TNGA на Toyota, тъй като SGP на Subaru няма как да бъде променена към задно предаване. На свой ред Subaru този път ще достави двигателя. Това ще е 2,4-литров Boxer с турбо, който вече се поставя на моделите Ascent, Legacy и Outback.

Мощността на агрегата е 260 к.с., но за двете спортни купета ще бъде увеличена зо 280 к.с. Това е с около 80 к.с. повече от настоящия мотор на Subaru BRZ/Toyota GT86, който е с работен обем 2,0 литра. При версиите с 6-степенна автоматична скоростна кутия той развива 200 к.с. и 205 Нм, а при тези с механична - 207 к.с. и 212 Нм. Съответно ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,2 или 7,6 секунди.

Освен това, моделът на Toyota ще смени и името си - от GT86 на GR86. Така купето ще попълни гамата спортни автомобили на марката, в която засега влизат GR Supra и новият GR Yaris (с тяхната разработка се занимава подразделението Gazoo Racing).

Предполага се също, че салонът на новото поколение ще получи по-качествени материали и по-съвременни технологии. Съответно, това ще доведе до увеличение на цената, но в разумни граници, тъй като в Toyota не искат да създават вътрешна конкуренция между GT86 и новата Supra.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Toyota


Нови автомобили