Това съобщава германското издание Automobilwoche, позовавайки се на анонимни източници. Това ще позволи на двата производителя да намалят съществено разходите си за направата на нови агрегати, предава Automedia.

Изданието цитира висш мениджър от Volvo, който твърди, че вече са проведени първоначални разговори с ръководството на Daimler, но все още няма конкретни планове за съвместния проект. Говорител на германския концерн на свой ред допълни, че съструдничеството с компанията Geely, която е основен акционер в Daimler (има цели 10%), се развива положително, но отказа да коментира евентуални съвместни разработки.

Още през октомври от Volvo обявиха, че ще слеят активите си за разработка на двигатели и за тяхното производство с тези на Geely, като за целта ще бъде създадено подразделение, което да снабдява двата производителя както със стандарни двигатели, така и с хибридни задвижващи агрегани.

Спорез Automobilwoche, новото подразделение ще започне работа през март, като именно то ще е в основата на сътрудничеството с Daimler. А това означава, че двата производителя ще се партнират и в разработката и производството на хибридни системи.

Geely и Daimler вече обявиха, че заедно ще направят следващото поколение на Smart, което ще премине изцялно на електрическо задвижване. Машините ще се произвеждат в съвместно предприятие в Китай. Двете компании си сътрудничат и в компания, предлагаща луксозни автомобили на местния пазар.