Новото поколение на бизнес-седана KIA Optima (известно още и като K5) беше показано по-рано тази есен. Европейските клиенти обаче няма да получат възможност да си го купят, тъй като поне в близките 12 месеца моделът няма да се предлага на Стария континент. А е напълно възможно новата Optima изобщо да не се появи на пазарите в Европа, предава Automedia.

Това разкрива корейското изданието Korean Car Blog, което цитира генералният директор на KIA Motors Europe - Емилио Ерера. Така той потвърди появилите се напоследък слухове за бъдещето на модела. Косвено доказателство за тях е и решението на KIA Motors UK да спре продажбите на предишното поколение на Optima заради слабото му търсене.

"Пускането на Optima през 2010 г. беше началото на една нова ера за компанията ни, като дизайнът на модела трябваше да промени начина, по който марката се приемаше на различни пазари. Надявам се, че подобен ефект ще има и с новия K5, който има дизайн на фастбек, а не на седан", обясни Ерера.

В разработката на новото поколение на автомобила участваха специалисти от трите дизайнерски студия на KIA - в Северна Америка, Европа и Южна Корея. Спадът на продажбите на седаните на Стария континент обаче кара компанията да се откаже от този пазар (поне към момента) и да се насочи към страни, в които се търсят автомобили от този клас.