И въпреки, че не всичко е стигнало да пазара все още, някои от тях определено правят впечатление. Последният подобен касае чистачките на автомобила. При автомобилите в момента принципът им на действие не се е променил за последните сто години. Сега обаче се готви промяна.

Компанията на Мъск е регистрирала патент за лазерни чистачки – „импулсно лазерно почистване на замърсявания, натрупани върху стъклени изделия в превозни средства“.

Идеята е, че в бъдещите модели на Tesla няма да има механични чистачки с гумени пера, а вместо това ще се използва лазер, който ще отстранява вода и замърсявания от предното стъкло. Лазерът ще е калибриран така, че да не преминава през стъклото, както и да не премахва елементи на него, които не трябва да се премахват – стикери, винетки, застраховки и т.н.

Интересна подробност е, че технологията очевидно ще може да почиства стъклото дори от вътрешната страна, заради възможностите на лазерните лъчи.

И още една важна подробност – новата технология за почистване ще може да се използва и за сензорите на автономното управление на електромобилите, които също се замърсяват.

Така сигурността ще се повиши, а лазерното почистване трябва да е много по-качествено и плътно от това, което осъществяват чистачките на автомобилите в наши дни.