Ford и McDonald’s обявиха партньорство, в рамките на което автопроизводителят ще започне да използва отпадъците от кафе на McDonald’s за производство на авточасти, като корпуси на фарове и други вътрешни и външни компоненти на колите.

По този начин автомобилите на Ford не само ще станат по-зелени – частите с добавено кафе ще бъдат с 20% по-леки от традиционните, съобщи Engadget. Ford вече използва в производството различни екологични суровини, като соя и дървесна маса.

Изразходваните зърна кафе са добавени в еко-списъка, след като изследователски екип на Ford откри, че те могат да бъдат използвани за производство на доста траен материал. За целта отпадъците от кафето трябва да се нагряват до високи температури с ниско съдържание на кислород и да се смесват с пластмаса. Полученият материал е гранулиран и може да се използва за формоване.

Тестовете показват, че новият материал има значително по-добри топлинни свойства от използвания в момента. Освен това технологията ще позволи на Ford да спести 25% от енергията в процеса на леене.