Преди година оръжейните специалисти от Калашников показаха нещо странно. Те бяха превърнали стар москвич в ретро-футуристичен електромобил. Руската машина имаше зловещ вид, мощност от 670 к.с и възможност да измине 350 км с едно зареждане. Тя обаче си остана уникат в една бройка.

Вижте как изглежда руският електромобил >> >> >>


Американците от Chevrolet явно са харесали идеята, представяйки собствена версия на превърнат в електромобил ретро-класик.

Експерименталният елмобил Е-10, изграден върху базата на пикапа С-10 от 1962 година. Премиерата на автомобила се състоя в рамките на тунинг шоуто SEMA 2019 в Лас Вегас, предава Autoclub.

Вижте как изглежда електрическият Chevrolet >> >> >>


Концептуалният пикап е съвместил винтидж дизайна и съвременните технологии. Той е съхранил общите външни черти на оригинала, но при това е получил светещо лого на марката, светодиодна оптика, окачване със занижен пътен просвет, както 20- и 22-цолови колела отпред и отзад, съответно. Традиционните циферблати са заменени с дисплей за цифровите прибори.

Оригиналната 4,6-литров "осморка" е сменена със силова установка от електрически мотори и две 400-волтови батерии. Стандартна автоматична трансмисия SuperMatic 4L75-E предава тягата върху задните колела.

Пикапът е способен да се ускорява от място до 60 мили в час (96 км/ч) за по-малко от пет секунди. За преодоляване на драговата дистанция от четвърт миля (402 м) са необходими около 13 секунди.

В концептуалния автомобил е установена специална акустична система, която може при движение както да възпроизвежда особен "електрически" звук, така и да имитира работата на двигател с вътрешно горене.