Любителите на екстремните експерименти от канала WarGonzo организираха надпревара между двата автомобила и по-късно я публикуваха в YouTube.

Руският производител на автомобили представи УАЗ-31512, превърнат в класическия модел 469. Мостовете на авомобила са "военни" със странични редуктори и японски турбодизелов двигател от 2,7 литра, пише вестник "Российская газета".

В заснетото видео УАЗ се съревновава с американския Hummer от 1992 година. Моделът, както отбеляза собственикът, е рядък дори за американското военно оборудване. Това е пикап с две врати. Обемът на двигателя е 6,2 литра, а мощността е 150 конски сили.

Експериментаторите решават да проверят мита, че УАЗ може да се движи по релси, тъй като размерите на пикапа първоначално са били предназначени за това.

Автомобилът действително се справя със задачата, макар че се движи много бавно. Той лесно преодолява железопътната линия и перпендикулярно.

Но Hummer просто е по-широк от железопътната линия, така че трябва да "се наклони" по нея. С голяма трудност, но все пак успешно, "американецът" успява да я прекоси и перпендикулярно.

Блатният терен е лесно преодолян и от двете коли.

След това обаче се случва нещо непредвидено – Hummer засяда в пролетния сняг.

Изглежда, че това е звездният час на УАЗ. Достатъчно е той да издърпа противника, за да подчертае пълното си превъзходство. Руската кола обаче няма достатъчно маса и сила.

В резултат на това, състезанието завършва с равенство. А победителят в надпреварата, според точната дефиниция на съдията, е "майката земя".